De peste patru ani, Comunitatea ONedu România, devenită de curând Asociația ONedu, susține digitalizarea educației preuniversitare. În prezent, ne bucurăm de apariția unor articole ce vizează direct transformările digitale din școli, reglementări și măsuri pentru care ne-am luptat patru ani. Ca orice victorie (de etapă), vrem să îți prezentăm, pe scurt, cum a evoluat conceptul de educație digitală și de ce este nevoie de Asociația ONedu pentru a ne asigura că digitalizarea se întâmplă.
1. Prima idee de educație digitală asumată de Ministerul Educației a apărut prin Legea Educației Naționale în 2011. Ministerul era obligat să construiască o bibliotecă virtuală și o platformă de învățare la distanță. Din păcate, în prezent nu există o astfel de platformă a Ministerului Educației, proiectul fiind de mai multe ori în licitație.
2. Este lansată o aplicație cu manualele școlare în format digital, însă nu pentru toate clasele, aceasta acoperind în prezent o mare parte din manualele folosite la clasă.
3. În 2019 apare Comunitatea ONedu România, prima mișcare din România a elevilor pentru digitalizarea educației.
4. 2020 este anul care aduce presiuni asupra instituțiilor digitale de a se digitaliza și, implicit, aduce o digitalizare forțată și bruscă a școlilor din țară. Comunitatea ONedu România gândește soluții digitale necesare în educație și începe construcțiile la platforma educației pentru elevii din școli și licee.
5. Spre finalul anului 2020, în timpul mandatului doamnei ministru Anisie, este numit în funcția de subsecretar de stat pentru digitalizarea educației domnul Jean Badea, pornind o amplă consultare a organizațiilor și actorilor din educație pentru crearea unei strategii de digitalizare a educației.
6. Se schimbă mandatul de ministru, strategia SMART-Edu este blocată în consultare publică, aceasta fiind, conform declarațiilor Ministerului Educației, integrată în proiectul România Educată. Totodată, este numit în funcția de subsecretar de stat pentru digitalizarea educației, domnul Tudor Oprea.
7. Cu câteva săptămâni înainte de a fi destituit din funcție, în 2021, Comunitatea ONedu România are o întâlnire la Ministerul Educației cu subsecretarul Tudor Oprea, unde propune măsuri concrete pentru creșterea gradului de digitalizare, îmbunătățirea competențelor digitale și rezolvarea unor probleme din teritoriu.
8. Tudor Oprea este destituit din funcție, postul de subsecretar de stat pentru digitalizarea educației este eliminat din organigrama Ministerului Educației.
9. În 2022, ministrul Cîmpeanu începe dezbaterile pentru noua lege a educației. Prin toate instrumentele pe care le-a avut la dispoziție (presă, e-mailuri, participare la dezbateri), Comunitatea ONedu România propune o serie de articole și modificări ale legii lansată în dezbatere, o parte din acestea vizând direct educația digitală.
10. Câteva luni mai târziu, propunerea noastră se află în legea trimisă în Parlament, trecând fără modificări. Astfel, se adoptă noua lege a învățământului preuniversitar, cu propunerile de digitalizare ale Comunității ONedu România.
În spatele acestor articole stau sute de ore de muncă voluntară, telefoane, comunicate, ședințe, consultări și research pentru a ajunge ca astăzi să avem o asumare clară a Ministerului Educației.
Cum te ajută pe tine această modificare?
În primul rând, vom avea o instituție responsabilă doar cu digitalizarea educației. Aceasta va crea și gestiona platforme pentru școli, elevi și profesori, va monitoriza gradul de competențe digitale al elevilor și profesorilor, va asigura suport tehnic pentru școli și multe altele.
Reamintim că din 2027 îți vei putea vizualiza examenul de bacalaureat în format digital, alături de baremul de corectare, la propunerea noastră.
Acum, realist vorbind, chiar dacă este o bucurie să avem astfel de asumări, este dificil să credem că în câteva luni se vor dezvolta aplicații necesare cât mai rapid pentru elevi și profesori, având în vedere că de 12 ani ar fi trebuit să avem o platformă de e-learning.
De aceea, este mai necesar ca oricând să investim în educația digitală.
Susține-ne să construim soluțiile digitale din planul nostru de digitalizare al educației pe următorii 5 ani. Donează acum!
Write a Reply or Comment
You should Sign Up account to post comment.
or