Comunitatea ONedu România, împreună cu grupul de inițiativă „Cu ochii pe educație”, solicită ministrului educației Sorin Cîmpeanu demararea în regim de urgență a procedurilor pentru permiterea elevilor ucraineni, a căror familii nu au solicitat azil în România, să participe în calitate de audienți la orele de curs din unitățile de învățământ cu predare în limba ucraineană sau rusă, chiar și în format online.
În momentul de față, familiile ucrainene care nu au solicitat azil în țară, nu pot solicita participarea copiilor la orele de curs, astfel există riscul ca tinerii să piardă contactul cu educația. Conform ROFUIP, audientul este elevul care, indiferent de cetățenie sau statut, au urmat cursurile într-o unitate de învățământ din altă țară sau la organizații furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități corespunzătoare unor sisteme educaționale din alte țări participă la orele de curs până la echivalarea anului de studiu, decizia fiind luată de către Consiliul de Administrație al unității de învățământ. Excepția care ar exista pentru refugiați este aceea a acordării notelor într-un catalog provizoriu și începerea procedurii de echivalare a anului de studiu, astfel ministrul educației ar trebui să emită o derogare de la art. 125 din ROFUIP.
„Este important să arătăm solidaritate pentru vecinii noștri, care trăiesc vremuri dificile, fiind nevoiți să părăsească domiciliul în grabă și cu puține resurse. Educația trebuie să existe în fiecare stat și în fiecare familie, astfel că pierderea contactului cu aceasta poate avea urmări grave pentru întreg continentul european. România poate sprijini, pentru toate familiile care vor locui în țară temporar, pe perioada războiului, educația elevilor ucraineni prin permiterea acestora să participe la orele de curs din unitățile de învățământ preuniversitar, inclusiv în sistem online.” a declarat Cosmin Andrei, președintele Comunității ONedu România.
„Educația trebuie să continue în orice context în care ne aflăm! Ne solidarizăm cu tinerii și poporul ucrainean, solicitând ministrului Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, școlarizarea elevilor pe teritoriul României în timpul invaziei Federației Ruse în Ucraina!” a declarat Petre-Daniel Tîrziu, cofondator al grupului de inițiativă Cu ochii pe educație.
Cele două organizații sunt dispuse să pună la dispoziție atât ucrainenilor, cât și instituțiilor statului o platformă pentru centralizarea solicitărilor de înscriere pe perioadă limitată la cursuri.
Write a Reply or Comment
You should Sign Up account to post comment.
or